Sockerkaka
Sockerkaka
ca 50 min
10-12
En sockerkaka utan ägg, mjölk och gluten som även kan användas till muffins eller tårtbotten.
Ingredienser
- 3 dl naturligt glutenfri fin mix
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl växtbaserad grädde
- 0,5 dl mjölkfritt flytande margarin
Mjölkfritt margarin och gluten- och mjölkfritt ströbröd till formen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker.
- Blanda den växtbaserade grädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet.
- Häll smeten i en sockerkaksform (ca 1,5 liter) som är smord med mjölkfritt margarin och ströad med gluten- och mjölkfritt ströbröd.
- Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
- Känn efter med sticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr.
Tips! Sockerkakan kan smaksättas med t ex 1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av en citron eller annan citrusfrukt.
Muffins
Blir ca 16 stycken och kan fyllas med bär eller frukt. Gräddas i muffinsformar i cirka 12 minuter i 225 grader.
Tårtbotten
Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Dela kakan i två bottnar när den har svalnat.