Sockerkaka

Sockerkaka

ca 50 min

10-12

En sockerkaka utan ägg, mjölk och gluten som även kan användas till muffins eller tårtbotten.

Ingredienser

  • 3 dl naturligt glutenfri fin mix
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl växtbaserad grädde
  • 0,5 dl mjölkfritt flytande margarin

Mjölkfritt margarin och gluten- och mjölkfritt ströbröd till formen.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda mjölet med socker, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Blanda den växtbaserade grädden och margarinet och tillsätt de torra ingredienserna. Rör samman till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en sockerkaksform (ca 1,5 liter) som är smord med mjölkfritt margarin och ströad med gluten- och mjölkfritt ströbröd.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter.
  6. Känn efter med sticka om kakan är klar. Stickan ska vara torr.

Tips! Sockerkakan kan smaksättas med t ex 1 tsk stötta kardemummakärnor eller rivet skal av en citron eller annan citrusfrukt.

Muffins

Blir ca 16 stycken och kan fyllas med bär eller frukt. Gräddas i muffinsformar i cirka 12 minuter i 225 grader.

Tårtbotten

Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Dela kakan i två bottnar när den har svalnat.

Use Google to translate the website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Astma och Allergiförbundet